Smartlog v3 » A » A læser: Frygtelig lykkelig...
Opret egen blog | Næste blog »

A

Har man sagt A...

A læser: Frygtelig lykkelig...

2. Mar 2007 16:31, Snebold

For fire-fem år siden læste jeg Erling Jepsens 'Kunsten at græde i kor' - en bog om ondskabens sande ansigt som det viste sig i den sønderjyske muld. Nu har hr. Jepsen begået endnu en roman, 'Frygtelig lykkelig', som også udspiller sig tæt på vores tyske underboer. Nærmere betegnet i den lille by Højer (den med spegepølserne), hvor grundvandet står højt, og indbyggerne har sin helt egen måde at klare tingene på.
 
Robert Hansen (ikke ham fra Anja & Viktor) er politibetjent i København, og ikke nogen specielt dygtig en af slagsen. Derfor overflyttes (degraderes, om man vil) han i en alder af 34 til stillingen som landbetjent i Højer. En by, hvor kriminaliteten er påfaldende lav - i hvert fald på overfladen. Men som altid i dramatiske romaner er der jo noget, der ikke er, som det giver sig ud for. Der er meget, der ikke er, som det giver sig ud for, faktisk.
 
Erling Jepsen er dramatiker til fingerspidserne, og ligesom i 'Kunsten at græde i kor' er det lykkedes ham at opbygge et dybt forstemmende univers af tragikomik og almindeligheder. Generelt er romanen velskrevet, men min udgave var desværre udstyret med en pæn portion slå- og stavefejl, hvilket i det lange løb er temmelig irriterende.
 
Det er muligt, at 'Frygtelig lykkelig' er tænkt som en socialrealistisk skildring af livet i Sønderjylland og det er muligt, at nogle af fakta rammer lige på kornet, men historien i sin helhed rammer ikke mig som sådan. Det er en fin lille roman, og en tur til og fra Århus (i lyntog, inklusive  en hel del overspringshandlinger) er rigeligt til både at fortære og fordøje den...

Kommentarer

 1. cyclone bill
  2. Mar 2007 16:43
  1

  Hold da op, du går til den med bøgerne for tiden. Havde du ikke et speciale der skulle skrives?

  Jeg er meget enig med dig - synes heller ikke rigtig den var noget i sammenligning med 'Kunsten at græde i kor'. Problemet er vel at det er meget svært at følge hovedpersonen i hans fald - ligesom gyserfilm hvor man står lidt af fordi man aldrig selv ville gå ned i dén kælder... Har i øvrigt også læst Erling Jepsens 'Ingen grund til overdramatisering' - den er lidt ligegyldig på samme måde, jeg har i hvert fald lykkeligt glemt handlingen igen.

 2. A
  3. Mar 2007 13:20
  2

  Ja, jeg kan godt se, at kvantiteten af læste bøger virker lidt overvældende pt. Men både Jepsen og Fruerlund er jo hurtigt overstået, og Franzen var jeg i gang med i ca. 1000 år.

  Sat op på dén måde virker det mere plausibelt, og jeg får dermed ikke helt så dårlig samvittighed over at have forsømt den systemteoretiske litteratur for en stund...

  Jeg tror, jeg vil lade Erling Jepsen og hans forfatterskab hvile i fred fra nu af - når der er så mange gode bøger at gå i gang med, ville det næsten være synd at bruge tid på 'Ingen grund til overdramatisering'. :-)

 3. north face jakker
  19. Jan 2012 04:10
  3

  north face vinterjakke</a>i forskellige områder af ansigtet.

Links til dette indlæg

 1. http://www.google.dk/search?hl=da&q=jepsen+n%C3%A6sten+ly... ( 7. May 2007)
 2. http://www.google.com/search?rls=GGLR%2CGGLR%3A2005-48%2C... ( 7. May 2007)
 3. http://www.google.com/search?sourceid=navclient&aq=t&ie=U... ( 7. May 2007)
 4. http://www.google.com/search?hl=de&q=frygtelig+lykkelig&lr= ( 7. May 2007)

Tags

Arkiv