Smartlog v3 » A » A læser: Borgerligt tusmørke...
Opret egen blog | Næste blog »

A

Har man sagt A...

A læser: Borgerligt tusmørke...

26. Feb 2007 17:39, Snebold

Siden jeg nu er igang med at forherlige de bøger, jeg har ladet mig inspirere af herfra, kan jeg da ligeså godt fortsætte med endnu en af slagsen. Det er Simon Fruelunds 'Borgerligt Tusmørke', der er tale om - en net, lille bog, som i sandhed ikke har taget ret lang tid at læse. Godnatlæsning i går + buslæsning i dag = færdiglæst bog.

At den er hurtigt læst behøver dog ikke at betyde, at den er hurtigt glemt. Indrømmet; Jeg var skeptisk, da jeg slog op på første side, og et lille univers af umiddelbart ubetydelige plamager af tekst åbenbarede sig for mine øjne. Ord som "novelle-bras" og "pseudo-digter" trængte sig på, men jeg bed dem i mig og begyndte at læse - og blev belønnet med 110 siders fin prosa. Prosa, som når ind under huden, og som afholder sig fra at være prætentiøs. Og tak for det - de korte afsnit kunne nemlig nemt blive for selvsmagende og episk digt-agtige, men det er heldigvis behændigt undgået.

Bogen er primært en skildring af livet på Dantes Allé i en forstad til København, sekundært en boligblok i samme område - beskrevet husstand for husstand. Beskrivelserne er korte og kan umiddelbart forekomme ligegyldige, men når man blot et par sider ind i bogen, opdager man, at skildringen er fornemt stykket sammen. Mange af de små betragtninger er nemlig subtilt sammenhængende - nr. 34 referer til nr. 49, nr. 13 refererer til nr. 11. tv, nogle enkeltpersoner nævner andre, osv. Jeg greb mig selv i at 'snyde' og bladre frem til eksempelvis nr. 49, fordi referencen fra nr. 34 insinuerede en historie, som jeg ikke kunne vente 15 numre med at læse... Så man kan vist godt sige, at jeg blev grebet af bogen.
 
Desuden er jeg ret begejstret for titlen, som også indgår i en af skildringerne - nærmere betegnet nr. 57, som meget fint beskriver de forskellige typer tusmørke i forstaden.

Det borgerlige tusmørke er fra seks til tolv grader, og her begynder de kraftigste stjerner at tone frem. De enkelte træer kan skelnes uden problemer. [...]
- Hvorfor er du pludselig så interesseret i den slags? spørger hans kone.
- Det er godt at tænke i, siger han. Man ser tingene klarere.
Hun ryster på hovedet som en der kunne finde på at sige "Jeg har aldrig hørt noget lignende".
De har været gift i 37 år.
Han kigger bare.
Han har set hende stå nøgen i vinduet og tale i telefon.

 
Der forekommer også indtil flere referencer til Dantes 'Den guddommelige komedie', ligesom bogen angiveligt er skrevet med fonten MT Dante. En fiks lille underfundighed - især, hvis bogen rent faktisk var skrevet i MT Dante. Snyd ikke jer selv for Cyclone Bills storartede detektivistiske arbejde i dén forbindelse...
 
'Borgerligt tusmørke' er ikke en bog, man BØR læse. Men man giver sig selv en god, lille oplevelse ved at gøre det. Det er i hvert fald en god måde at forsøge at forstå, at det ikke bare er en selv, der har travlt med alle de gøremål, hverdagen og livet i det hele taget byder på. På alle sider af ligusterhækkene, gasbetonen og de hvidmalede stakitter udkæmpes dagligt små slag og sejre. Og dét er hr. Fruelund bestemt ikke ueffen til at krænge frem. Selv ikke med få ord.

Tags

Arkiv